Haal het maximum uit de eindejaarsperiode

5 methodes om uw tijdelijke medewerkers voor te bereiden op de eindejaarsdrukte

Introductie

De feestdagen brengen handelaars als geschenk meer klanten en meer besteding.

De voorbereiding voorafgaand aan de feestelijke drukte omvat bijna altijd

het inhuren van tijdelijk personeel ter ondersteuning van vaste medewerkers en

zorgen ervoor dat een positieve klantervaring behouden blijft. De extra hulp wordt verwelkomd door uw medewerkers gezien het feit dat er bijna overal moeilijk is om vast personeel te vinden.

Om ervoor te zorgen dat deze « seasonal workers » permanente medewerkers zouden kunnen worden is het belangrijk om hun start zo vlot mogelijk te laten verlopen. Opleiding en het delen van kennis mogen niet uit het oog verloren worden.

1. Train nieuwkomers “on the job”

Een van de grootste uitdagingen in de aanloop naar de eindejaarsdrukte is het vinden van de tijd om tijdelijken op te leiden.

Een ervaren collega van de werkvloer verwijderen om een nieuwkomer op te leiden kan de teamproductiviteit beïnvloeden en zorgt voor onderbezet op de werkvloer omdat er vaak en op verschillende tijdstippen nieuwe medewerkers komen. Handelaars komen toch in de verleiding om gegroepeerd opleiding te geven aan groepjes nieuwkomers. Echter, dit heeft geen nut.

Dergelijke trainingsmethoden zijn ineffectief, oninteressant en soms saai waarbij nieuwkomers weinig informatie onthouden. Gevolg : de kans dat ze fouten maken is groot met weer als gevolg dat ze het vertrouwen verliezen om vragen van klanten op te beantwoorden.

Het opleiden van « seasonal workers » op de werkvloer is veel effectiever. Het helpt hen om de technologie die in de winkel aanwezig is beter te gebruiken. Bijvoorbeeld headsets en het gebruik  ervan ter verbetering van de interne communicatie en klantenservice.

Door het gebruik van het VoCoVo communicatiesysteem kunnen nieuwkomers vragen stellen aan ervaren krachten zonder dat deze hun eigen werk hoeven te onderbreken.

Het creëren van één enkel, open communicatiekanaal met slimme technologie zorgt voor een effectieve instapprogramma en een boeiende leeromgeving voor iedere nieuwkomer.

2. Sneller beantwoorden van klantvragen

Het bekomen van informatie voor klanten kan een grote klus zijn en reden voor inefficiëntie op de werkvloer, vooral bij nieuwe medewerkers die mogelijk niet de antwoorden paraat hebben op veelgestelde vragen.

Geconnecteerde technologische oplossingen, zoals tweewegheadsets en draagbare tablets, kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor alle collega’s waardoor ze met 1 druk op de knop toegang krijgen tot kennis, waardoor de klanten snel en met vertrouwen kunnen worden bediend

Als onderdeel van de on-the-job opleiding zouden nieuwkomers moeten worden getoond hoe ze bestaande oplossingen kunt gebruiken om contact op te nemen meer ervaren collega’s voor advies, zodat ze klanten niet zonder antwoord en gefrustreerd achterlaten. Nieuwe medewerkers zijn misschien terughoudend om hulp te vragen maar door een laagdrempelig systeem zetten ze die stap wel.

De voordelen van een geconnecteerd systeem beperkt zich niet enkel tot de snelle communicatie tussen medewerkers. Er zijn andere integraties mogeliijk die alles samen het werk van uw medewerkers verhogen en de klantervaring naar een vijfsterren niveau tilt.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de VoCoVo headsets, die een full-duplex tweerichtingsverkeer bieden en die ook kunnen worden gekoppeld met de telefoon in de winkel zodat collega’s de telefoon kunnen opnemen waar dan ook op de winkelvloer. Of het nu is om te vragen naar de openingsuren of de verwachte levertijd van hun bestelling te checken, klanten willen graag het antwoord zo snel mogelijk ontvangen.

3. Ondersteuning van medewerkers aan de kassa’s

Maar al te vaak raken klanten gefrustreerd door het geluid van een self checkoutkassa, omdat er een bericht wordt afgespeeld met de melding “Er komt hulp” die echter nergens te bespeuren is. Vertragingen bij kassa’s zijn een veelvoorkomend probleem, en neemt enkel toe zolang er een personeelstekort is en het aantal klanten richting kerstperiode toeneemt.

Hierdoor krijgt ruim driekwart (76%) van het personeel elke dag andere rollen in te vullen. Zo ook voor de « seasonal workers ». Kassa’s zijn meestal wat gescheiden van de rest van de winkel waardoor het voor nieuwe medewerkers moeilijk kan zijn om hulp te krijgen als er iets misgaat, bijvoorbeeld een kassa die vastloopt.

Voor veel van die nieuwkomers betekent dit een stressvolle situatie, vooral als hij ziet dat ook de klant zichtbaar gefrustreerd raakt. Het laatste wat we willen is hij zijn post verlaat op zoek naar hulp. Een snelle communicatie is hier de enige goede oplossing waardoor de dichtstbijzijnde collega hulp kan bieden.

Ter info : wachten aan de kassa door problemen is door klanten als 3de grootste ergernis vermeld.

4. Vlotte Click & Collect

Click & Collect (of hoe het ook mag heten bij u) zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Veel shoppers zijn van plan er deze kerst gebruiken van te maken. Tijdens Corona was het uiteraard een groot succes maar dat is daarna nog zo gebleven.

Het enorme gemak zal steeds meer klanten overhalen, ze verwachten dat van hun supermarkt.

Retailers moeten er daarom voor zorgen dat ze een zo efficiënt mogelijke service bieden zonder andere activiteiten in de winkel te verstoren.

Slimme technologie, zoals slimme lockers, helpen een vlotte Click & Collect-ervaring te creëren.

Nieuwe medewerkers die hiervoor ingezet worden kunnen dankzij 2-weg communicatie ervaren collega’s om advies vragen.

Bovendien, als winkel de integratie van telefonie toepast, kunnen Click & Collect-medewerkers de oproepen van klanten, die de status van hun bestelling willen controleren, aannemen.

Tijdens de drukke periode kan het zijn dat Click & Collect-balies tijdelijk onbemand zijn doordat medewerkers in een ander deel van de winkel aan de sllag moeten. Het plaatsen van een tweerichtingsoproepknop laat klanten toe de verantwoordelijke op te roepen.

Dergelijke vlotte communicatie en samenwerking helpen ook om een prima Click & Collect-ervaringen te creëren tijdens de drukke feestdagen.

5. Laat nieuwe medewerkers zich welkom voelen

Nieuwkomers ontvangen gaat niet enkel over hen wegwijs maken in het reilen en zeilen van de winkel. Het gaat er ook om om hen het gevoel te geven dat ze een waardevol lid van het team zijn

vanaf de allereerste dag. Teamwerk en een gevoel van verbondenheid op het werk zijn ongelooflijk belangrijk voor het succes van een medewerker.

Dat is een belangrijk doel wat retailers zouden moeten nastreven in het licht van de huidige tekorten aan arbeidskrachten.

Er zullen meer tijdelijken die op de juiste manier verwelkomd zijn permanente leden van uw team worden. Het eindejaarsseizoen is een stressvol seizoen, vooral voor nieuwe medewerkers. Daardoor is het belangrijk dat er maatregelen getroffen worden die hun welzijn ondersteunen en die ervoor zorgen dat ze zich verbonden voelen met andere leden.

12% van de medewerkers vindt omgaan met beledigend gedrag van klanten als hun grootste uitdaging.

Met de nieuwe technologieen tot hun beschikking zal hij zich niet alleen of geïsoleerd voelen op de werkvloer. Voorzien van een systeem om op een discrete manier assistentie op te roepen, mocht dat nodig zijn, zortg ervoor dat medewerkers, vooral nieuwkomers, zich zelfzeker voelen.

Nieuwkomers moeten ook een gevoel van onafhankelijkheid hebben. Sommigen leren liever op hun eigen tempo. Hoewel begeleiding belangrijk is mogen nieuwe medewerkers zich niet verstikt voelen.

Tijdens de eindejaarsdrukte is het moeilijk om een echt schouderklopje te geven. Maar een virtueel met dank aan het communicatiesysteem VoCoVo kan ook wonderen doen.

Klaar voor de eindejaarsgekte !

Kettybot Bedien- en retailrobot

Ideaal als publiciteitsdrager en hulpje in uw zaak. De KettyBot...

Prijs op aanvraag

Vocovo Controller

De VoCoVo Controller vormt de kern van uw VoCoVo-systeem. De...

 895,00 Excl .BTW

Vocovo Call point

Met VoCoVo CallPoints kunnen klanten onmiddellijk assistentie vragen en daardoor...

 357,50 Excl .BTW

Vocovo Handheld

Met deze handset kunt u spreken met en luisteren naar...

 335,00 Excl .BTW

Vocovo Single charger Headset

Enkelvoudige lader voor de VoCoVo headsets geleverd met netsnoer en adapter....

 59,00 Excl .BTW

Vocovo Headset met headband

Met deze ultra lichte headset communiceert u met één of...

 171,50 Excl .BTW

Vocovo Go met 5 headsets

Communicatiesysteem. Digitale geluidskwaliteit en 2-weg communicatie.

 1.945,00 Excl .BTW
DDV-Systems

Johan